Nyelvi coaching

 

Harmóniában önmagaddal

Nyelvi coaching

 

Harmóniában önmagaddal

De mit is jelent ez?

Látod magad egy nyelvvizsgán magabiztosan szerepelni? Szerinted lehet idegennyelven is ugyanolyan magabiztossággal fellépni egy üzleti tárgyaláson, vagy prezentáció közben, mint ahogyan azt magyarul teszed? Fel tudnád venni a telefonodat az irodában anélkül, hogy görcsbe rándulna a gyomrod? Elképzelhetőnek tartod, hogy négy nyitott szótár meg a nyelvtani jegyzeteid böngészése nélkül is megírj egy üzleti levelet? Én igen, hiszen a Neurolanguage Coaching®  (registered US and European trademark in the name of Rachel Marie Paling) folyamata éppen ezt kínálja neked.

Miről is van szó tulajdonképpen?

Mi is az, hogy nyelvi coaching?

Kezdjük azzal, hogy mi is a coaching, mert bár manapság igen trendi szó, nem mindenki tudja, mit is takar. A coaching egy olyan folyamat, amelynek célja az emberek teljesítményének javítása, és amely a távoli múlt vagy jövő helyett az „itt és most”-ra összpontosít. A coach segítségével az egyén számos készsége fejlődik, és ennek hatására változik meg a szemléletmódja, életminősége.

Ha most ehhez hozzáadjuk a „nyelvi” szót, akkor nyilvánvaló, hogy a fókuszban a nyelvi készségek fejlesztése áll. Van, akinek csak egy-egy speciális területen kell a segítség – gondolok itt például a prezentációs készség fejlesztésére, értekezletek levezetésére vagy konkrétan a nyaralás alatt használt párbeszédek gyakorlására – de olyan is van, akinek olyan gátjai vannak, amiket fel kell oldani, mielőtt a tanulási folyamat megkezdődik. Ehhez én még hozzáteszem a „neuro” szót is, hiszen én Advanced Neurolanguage Coach® -ként dolgozom, ami azt jelenti, az idegtudomány területén elért kutatási eredmények segítségével segítem elő a tanulási folyamat sikerét és oldom a tanulóban keletkezett blokkokat, gátakat.

Miben más egy óra egy laguage coach-nál egy átlagos nyelvtanárhoz képest?

Az a célom, hogy tudatbarát coaching kommunikáció alkalmazásával egyedülálló és folyamatos partnerkapcsolatot alakítsak ki ügyfeleimmel. ICF szabványokat alkalmazok; egyedi, személyre szabott ütemtervet készítek minden egyes tanulónak. Minden tanulási folyamatot speciális célkitűzés, akcióterv készítése, motiváció és elkötelezettség feltárása, vezet be – kitűnő coaching modelleket (3Ms, 5Cs, PACT PQC, PROGRESS) alkalmazok ezekre. A tanulási típus beazonosítása után igyekszem ennek megfelelő módon fejleszteni az ügyfelet. Az ügyfél, tanuló – ki hogyan szereti nevezni – részese a tanulási folyamat irányításának, kezelésének, így érzelmileg is pozitívan kötődik a nyelvhez.

Mivel hidat képezünk az idegtudomány és a gyakorlat között, a már említett idegennyelvvel kapcsolatos negatív érzelmi hátterek, blokkok feltárásának és feloldásának is teret adunk.

 

Mennyivel hatékonyabbak az órák egy nyelvi coach-al? 

Természetesen a nyelvi coachok nem varázslók – én sem vagyok az, de szerintem óriási különbség van aközött, hogy valakit tanítunk, vagy segítünk neki tanulni, javítani saját teljesítményét. A coaching során ugyan úgy meg kell tanulni az ügyfeleknek a szavakat, gyakorolni kell a nyelvtant, csiszolni a kiejtést stb., viszont nem mindegy milyen módszerekkel, milyen hozzáállással érjük el mindezt. Ez maximálisan egy társas tánc. Csak akkor érhetek el sikereket, ha az ügyfél ugyan úgy beleáll a zenébe, felveszi a ritmust, és harmóniában van velem. Bár minden segítséget megadok, én nem akarhatom jobban, hogy elérje a célját, mint ő.

Szerintem a legfontosabb, hogy nálam nem egy alá-fölé rendelt tanár-diák viszony van. Partnerként tekintem, úgy is kezelek mindenkit, és ezáltal részesei lesznek a folyamatnak. Nagyobb felelőséget vállalnak, keményebben odateszik magukat, garantáltabb a siker. Ez egy felfelé ívelő spirál.

 

Miben változtak az óráim mióta nyelvi coachként dolgozom? 

A legfőbb célom mindig az, fogy a nyelv iránti elkötelezettséget kialakítsam az ügyfélben. Ez az első! Azt akarom elérni, hogy szeressen meg nyelvet tanulni… Élvezze, hogy ezáltal napról napra több… Legyen büszke arra, hogy mennyit fejlődött… Legyen része az életének… Ha ez sikerül, nyert ügyem van, onnantól kezdve már szárnyalnak.

Én már nem könyvből, hanem saját fejlesztésű anyagokkal dolgozom az ügyfeleimmel. Nem feladatlapokat töltögetünk, nem olvasás-fordítással megy el az óra. Rengeteget beszélünk, még a nyelvtanról is beszélgetünk, azt is kontextusba helyezve gyakoroljuk. Persze, ha valaki kéri, szívesen adok begyakorlós házi feladatokat, és ha valami gond van vele, mindig megbeszéljük.

Nagyon nagy figyelmet fordítok az alapkészségek finomhangolására. Nem csak angolt segítek tanulni, de a módszertanról is beszélünk. Tippeket, trükköket, taktikákat osztok meg a diákjaimmal azzal kapcsolatban, hogyan fejleszthetik az olvasott és hallott szöveg értésének készségét, hogyan írjanak különféle leveleket, esszét. Persze, többet kell készülnöm egy órára, hiszen mindenki más és más, de így nekem is lehetőségem van fejlődni. Dolgoztam már orvosokkal, nővérekkel, jogászokkal, karmesterrel, üzletvezetővel, pszichológussal, és még sorolhatnám hány speciális területre kellett beásnom magam azért, hogy megfelelő szintű segítséget tudjak nyújtani az ügyfeleimnek. Azt gondolom, ettől izgalmas az egész.

A módszer használható:

Z

Nyelvvizsga és egyéb nyelvi megnyilvánuláskor keletkezett stressz legyőzésére

Z

Nyelvvizsgára való felkészítésre

Z

Egyéneknek és vállalati csoportok számára egyaránt

Z

Interkulturális kompetencia fejlesztése a munkahelyeken és az üzleti életben

Milyen részekből áll össze?

Coaching

 

 • Tudatbarát coaching kommunikáció alkalmazásával egyedülálló és folyamatos partnerkapcsolat
 • ICF szabványok alkalmazása; célkitűzés; akcióterv készítése; motiváció és elkötelezettség feltárása, kiépítése, megtartása; célrendszer meghatározása, alkalmazása, időnkénti felülvizsgálata
 • Az idegennyelvvel kapcsolatos negatív érzelmi hátterek, blokkok feltárásának és feloldásának képessége
 • A tanulási folyamatok irányításának, kezelésének képessége

Neuro

 

 • Idegtudomány, Érzelmi intelligencia, Pszichológia
 • Egyedi, személyre szabott ütemterv minden egyes tanulónak
 • Tanulási típus beazonosítása
 • Hidat képezünk az idegtudomány és a gyakorlat között

NL folyamat

 

 • A hagyományos nyelvtanulástól teljesen eltérő szerkezet
 • A folyamat során minden az agy befogadóképességének maximalizálását szolgálja
 • Elsőrangú modellek alkalmazása – 3Ms, 5Cs, PACT PQC, PROGRESS

Vedd fel velem a kapcsolatot

 

+36 30 2022682

info@englishsidebyside.com