Most, hogy már kezdesz barátkozni a szavakkal, ideje mélyebbre ásni a szókincsbővítés rejtelmeibe. A következő három nagy szókincsbővítő módszer az angolodat egy új szintre emeli, használatukkal elegánsabban tudod kifejezni magad, mondanivalód érdekesebb lesz. Az angolok nagyon sokat használják mindhárom típust.

Már volt arról szó, hogy az angolban vannak olyan kifejezések, amik csak bizonyos szavak összetételével együtt használhatóak. Például a fényképezést a ’make’ helyett mindig a ’take’ igével használjuk. Lássuk, milyen csoportjai vannak a szóösszetételeknek.

határozószó + melléknév:               fully aware, deeply unhappy,

melléknév + főnév:                          long time, heavy traffic

főnév + főnév:                                  tube of toothpaste, air conditioner

ige + határozószó:                           run fast, sing beautifully

ige + főnév (Itt figyelmedbe ajánlom a ’do, make, take, get, come’ igék használatát. Ezek a leggyakrabban használatos kifejezések, érdemes odafigyelni, melyik kifejezést melyik igével használjuk.)


ige + vonzat:                                    apologise for, congratulate on

főnév + vonzat:                               advantage of, reason for

melléknév + vonzat:                        good at, famous for

A legjobb gyűjteményt a szóösszetételekhez, főleg, ha vizuális típus vagy, a következő web-oldalon találod meg:  https://7esl.com/collocations/

Hogyan lehet ezeket megtanulni? Hát, egyszerre semmi esetre sem. (Tudod, brain-friendly megközelítésre törekszünk!) A felső négy csoportban legfőképpen a szavak sorrendjére kell vigyáznod, a többinél azonban szépen lassan egyenként kell rögzíteni őket. Használhatod a már említett színkódolást, vagy gondolattérképet: megnézed, mi használható például a ’for’ vonzattal, és vagy színkóddal, vagy szófelhővel jelzed a különböző szófajokat, ha akarod. Persze, nem kell mindet egyszerre kiírni! Kezd azokkal, amiket már ismersz, aztán az olvasmányok, hallott szövegek feldolgozása során bővítheted a listád. Ahogy már korábban is írtam, mindig azonnal használd őket mondatban! Hasonló módszert használhatsz a make, take, get, do, go, come’ igék kifejezéseihez is.

Tesztelheted magad a következő oldalon: https://www.englishclub.com/ref/Collocations/Quizzes/, itt témánként vannak csoportosítva a szóösszetételek.

Az idiómák azok a kifejezések, mondatok, melyeknek átvitt értelme van. Ha szóról szóra lefordítanád, igen furcsa, pontosabban semmi, de semmi értelme nem lenne. Ha valaki azt mondja neked: ’Please give me a hand.’, tényleg egy kezet kér tőled? Naná, hogy nem. Arra kér, hogy segíts neki.

Nézd meg ezt a rövid, nagyon vicces videót az ételekkel kapcsolatos idiómákról. Mennyit tudtál belőlük?

https://en.islcollective.com/video-lessons/food-idioms

Végül, a vonzatos igék. Ezek azok az igék, amikhez ha különböző vonzatot kapcsolunk, megváltozik a jelentésük. Pl.:

look at:                 ránéz valakire                   Please look at me and say something.

look for:                keres                                    I’m looking for my pen.

look after:             gondoskodik valakiről      Who will look after your cat while you are away?

look forward to: nagyon vár valamit             I’m really looking forward to my holiday.

Look out!:           Vigyázz!                           

Ezeket is szépen, apránként lehet megtanulni, ezzel a pdf-el pedig szinte élvezet: http://www.viszki.sulinet.hu/tananyagtar/angol/Jekel/40vi.pdf

Van kedvenc kifejezésed?