Bár a nyelvtanulók egyértelmű rémálma, a szavak elsajátítása (szándékosan nem azt írtam, hogy tanulása!), mégis csak a siker kulcsa. Hiába ismered remekül az összes nyelvtani szerkezet szabályát, szavak hiányában sem szóban, sem írásban nem tudod magad kifejezni, és azt sem érted meg, mit mondanak neked.

Mit tehetsz hát annak érdekében, hogy a szókincsed rugalmasan, és tartósan bővüljön? Kérlek, ne tanulj! Igen, jól olvastad. Ne tanulj! Legalább is ne a klasszikus, szótárfüzet fölé görnyedő, szavakat önmagukban magoló stílusban. Annyi különböző technika létezik a szókincsbővítésre; egy kis kísérletezés után biztosan megtalálod azokat, amelyek számodra is szórakoztatóak és egyben hasznosak lesznek. Ezen blogsorozatban több lehetőséget fogok neked bemutatni; ebben az első részben a szójátékokról lesz szó.

Mindannyiunkban ott van még a gyerek, aki úgy tanult, hogy nem is vette észre. Gyerekkorunkban utánzás, kísérletezés alapján, játékok során fejlesztettük készségeinket, képességeinket. A nyelvtanulás is hasonló folyamatnak fogható fel. Ha nem egy kellemetlen kötelességnek tekintjük, hanem megpróbálunk játszani, kísérletezni vele, a felszabaduló dopamin, oxitocin és szerotonin hatására az agy ideális környezetet teremt a szavak befogadására, rögzítésére. Alkalmazhatod őket offline és online módban is, kiválóan alkalmasak a ráhangolódásra, bemelegítésre.

Offline:

* Írj egy rövid mondatot, például ’Christmas is coming’. Mennyi szót tudsz a mondatban található betűkkel alkotni?

* szólánc 1: válassz egy betűt, próbálj annyi szót felsorolni ugyan ezzel a kezdőbetűvel, amennyit csak tudsz. Mennyi a rekordod?

* szólánc 2: a szónak az előző szó utolsó betűjével kell kezdődni. house – elevator – rich …

Mindkét esetben a haladó változat az, ha csak egy témán belül gondolkozol.

* válassz egy témát, próbálj egy szót találni az abc minden betűjére.

pl. Holiday a: accommodation, b: bellboy, c: campsite stb. Ha elakadtál, két téma alapú szógyűjteményt ajánlok a figyelmedbe. (Akár felfoghatod első lépésként az ismétléstől az új szavak elsajátításához.) https://www.oxfordlearnersdictionaries.com/topic/ vagy https://www.englishclub.com/vocabulary/topic.htm Ezekben választhatsz témát, altémát, és bővítheted a szókincsed is.

* Asszociáció: Melyik szóról melyik másik szó jut eszedbe? pl.: sun – hot – icecream – Italy – beach – sea…

* Párban is játszhattok a tanulótársatokkal vagy barátotokkal. Az iskolás korunkból jól ismert „Ország-város”, Activity vagy Taboo játékokat például új szintre emelhetitek, ha angolul próbáljátok ki.

Ha valahol várakoznod kell , vagy olyan monoton dolgot csinálsz, amire nem kell fókuszálnod, összekötheted a kellemest a hasznossal. Meglátod, ezekkel a szójátékokkal repül az idő.

* A ’Crow’ sorozat különböző szinteken kínál skandináv típusú keresztrejtvényeket, ezek könyvesboltból szerezhetők be, de online is találsz rengeteget. Szerintem az egyik legjobb gyűjtemények itt találhatóak:

http://iteslj.org/cw/ és https://www.esolcourses.com/content/exercises/crosswords/crossword.html (mindkettő szintezett, téma alapú)

Online:

* anagramma – rendezd a különböző témákhoz kapcsolódó szavak betűit megfelelő sorrendbe! Több szinten is játszhatsz itt: http://www.manythings.org/anagrams/

* számos szójáték egy helyen: http://www.funenglishgames.com/wordgames.html;

http://www.vocabulary.co.il/

* haladóknak: https://www.vocabulary.com/play/ kitűnő szókincs játék, alkalmas ismétlésre és szókincsbővítésre egyaránt. (Alig bírtam abbahagyni! :))

Telefonos applikációk: Doulingo, Xeropan, Word  City: Connect Word Game,

Melyiket próbáltad ki? Milyen sikerrel?