Talán már nem is okoz olyan nagy nyomást a szókincsbővítés gondolata, így ideje újabb szintre lépni. Ebben a blogbejegyzésben azt mutatom meg, milyen különböző módszerek léteznek az új szavak hosszú távú memóriádba való rögzítésére. Először néhány kulcsszó, amik nemcsak a szókincsed fejlesztésében játszanak kulcsszerepet, hanem igaz a nyelvtanulásra, általánosságban is.

Folyamatosság:

Ha dolgozat, vagy nyelvvizsga előtt leülsz napi 20-30 szót megtanulni, csak a rövid távú memóriádban raktározódik el. (Jóesetben. Szerintem inkább ott sem.) Hosszú távon még csak arra sem fogsz emlékezni, hogy egyáltalán tanultad őket, nemhogy használni. A nyelvtanulás lényege – ha az a célod, hogy tartós, alapos és használható tudással rendelkezz – az, hogy folyamatos legyen. Heti egyszeri, két órás tanulás helyett a napi 15-20 perces fókuszált figyelemmel eltöltött angolozás kifejezetten hatékonyabb.

Szótanulásra legyen meg a napi 3-5 új szó! Csak gondolj bele: egy év alatt az 1095-1825 szó! Wow!

Célkitűzés:

Ahhoz, hogy a motivációd, lelkesedésed és az elkötelezettséged hosszú távon fent tudd tartani, kellenek a rövid és hosszú távú célok. A hosszú távú cél (pl. B2 szintű nyelvvizsga) önmagában nem eredményes, főleg, ha sokáig tart azt elérni. Bontsd le kisebb szakaszokra, amiket könnyebben elérhetsz(ezek lehetnek témák, egységek, akár különböző készségekben elért mérföldkövek)!

Tervezés:

Tervezd meg, mire mennyi időt szánsz, és tartsd magad a terveidhez! Ha valami több időt igényel, mint gondoltad, az sem tragédia, lehet, hogy a következő szakasz jobban, gyorsabban fog menni.

Változatosság:

Próbáld variálni a különféle tanulási formákat, hogy még véletlenül se váljon monotonná, unalmassá!Kísérletezz, keresd meg a számodra leghatékonyabb módszereket, és hangulatodhoz, körülményeidhez képest használd őket!

Továbbra is leírhatod, amiket tanulsz.Na nem a hagyományos „szótárfüzet szerű, angol szó, mellé magyar jelentés” – jellegűre szótározásra gondoltam. Ha olyan szóval találkozol, ami a számodra ismeretlen, jegyezd fel a füzetedbe. Ha nagyon muszáj, írhatsz mellé magyar jelentést, bár sokkal jobban jársz hosszú távon, ha angolul írsz mellé definíciót, példamondatot, szinonímákat, ellentéteket. Ezeket elláthatod színkódokkal, főleg ha vizuális típus vagy. Mutatok egy példát:

negotiation –Nem, nem írom mellé, hogy tárgyalás, alkudozás vagy konferencia, mert ezek nem adják vissza azt a feeling-jét a szónak. Ha úgy írom ki magamnak, hogy „the process of discussing something to reach an agreement” első hallásra talán nehezebbnek tűnik, de megtámogatva szinonímákkal (consultation, mediation, dialogue, arrangement, …), példamondattal (Negotiation for the new marketing strategy is likely to take several weeks.) biztosan megmarad. Arról nem is beszélve, hogy a példamondatban már látod a vonzatát is, hogy az egyeztetés valamiről, az a ’for’ elöljáróval használandó. A példamondat arra is jó, hogy lásd, melyik szót milyen szövegkörnyezetben használjuk. A magyar „törékeny” szóra a szótár ezeket a változatokat adja ki: brittle, fragile, frail, breakable, frangible, delicate, shattery, crumbly, mingy, eager (és még van egy jó pár!). Honnan tudod, hogy melyik a jó kifejezés egy szövegkörnyezetben? Ebben segítenek az egynyelvű szótárak.

Angol szinonímaszótár: https://www.thesaurus.com/

Egynyelvű online szótár, amelynek kiejtése, példamondatai, a Thesaurussal összehangolt szinonímái vannak: https://dictionary.cambridge.org/

Egy másik nagyon fontos dolog. Soha ne különálló egy-egy szavakat tanulj meg. Szóösszetételeket, kifejezéseket, mondat töredékeket tanulj, és azonnal használd őket mondatban. Kapcsold a saját életedhez, környezetedhez, munkádhoz, szabadidődhöz, bármihez, ami veled kapcsolatos! A ’be ready for sg’ kifejezést megtanulod úgy, hogy ’készen állni valamire’. Mennyi ideig fogsz erre emlékezni? És ha így mondogatod: I’m ready for school. Are you ready for your exam?

Hogyan tudod ismételni a szavakat?

A már említett szótanuló appokon kívül nagyon hasznos lehet számodra az Anki, Quizlet vagy a Memrise online szótanuló kártya. Magadnak is alkothatsz szógyűjteményeket ezeken a weboldalakon, de vannak már mások által megszerkesztett lapok is.

https://quizlet.com/
https://apps.ankiweb.net/

Ha nem online akarod beírni a szavakat, papírból is elkészítheted magadnak. Egyik oldalára az angol, másik oldalára a magyar megfelelőjét. (De tudod! Nem csak egy-egy szót! 🙂 ) Amíg tanulod a szavakat, rakhatod őket csoportba. Ami jól megy, és mondatot is tudsz vele képezni, az egy kupac – amin gondolkodnod kell még, az egy másik – ami nem megy, az a harmadik. Nyilván, azt, amelyik jól megy, ritkábban kell elővenni, de azokat is érdemes időnként átismételni.

A magyar piacon számos helyen kapható különféle tematika szerint kidolgozott szókártya csomag. A számomra Szalai Gabi kártyái voltak régen nagy segítségemre. Nézzetek be az oldalára, https://shop.angolnyelvtanitas.hu/ , szinte a bőség zavarát fogjátok érezni. Egyébként is nagyon sokra tartom őt, az ő célja is az, hogy segítsen az elfoglalt felnőtteknek minél egyszerűbben, könnyebben, gyorsabban megtanulni angolul. Itt egy pár tipp tőle arról, hogyan érdemes a szókártyákkal játszani.

Rajzolj gondolattérképet. Válassz ki egy fő témát, találd ki milyen alpontjai lehetnek, azok alpontjai vagy példák állhatnak a folyamat végén. Itt egy példa:

Kiválóan alkalmas témaköröket összegezni, bizonyos részleteket árnyalni.

Ha még valahol a nyelvtanulás elején vagy, nyugodtan címkézd fel a lakásban található bútorokat, eszközöket, még a hűtőgép tartalmát is. Ha ügyes vagy, nem csak magát a szót írod rá, hanem a hozzá kapcsolódó dolgokat is (ne csak azt írd rá a virágcserépre, hogy „plant” de esetleg azt is, hogy „water the plant”.

Pihentetésnek pedig a kedvenc videóm, ami nyelvtanulási módszerekről szól. Hihetetlenül aranyos. 🙂

Te hogyan tanulod a szavakat? Neked mi vált be?